Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μαύρη... μαυρίλα! Υλικό που κάνει τα πάντα ... αόρατα!

Μαύρη... μαυρίλα! Υλικό που κάνει τα πάντα ... αόρατα!
Πιο μαύρο και από το μαύρο είναι ένα νέο "εξωτικό" υλικό με την ονομασία Vantablack, που δημιούργησαν Βρετανοί ερευνητές και το οποίο καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ…μαυρίλας, καθώς δεν απορροφά παρά μόνο το 0,035% του φωτός που πέφτει πάνω του.Το υλικό δημιουργήθηκε από την εταιρεία Surrey Nanosystems,η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό οπτικής "Optics Express" και θα παρουσιαστεί επίσημα στη διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής Φαρνμπόροου αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ».
Το υλικό είναι τόσο μαύρο που δεν διακρίνεται από το ανθρώπινο μάτι, προσδίνοντας την εικόνα μιας μαύρης "τρύπας" σε οτιδήποτε καλύπτει, «εξαφανίζοντας» έτσι το σχήμα και τις διαστάσεις του. Επίσης, είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας (επτάμιση φορές καλύτερα από τον χαλκό), ενώ παρέχει και δέκα φορές μεγαλύτερη αντοχή από τον χάλυβα.
Το Vantablack προέρχεται από έναν συνδυασμό νανοτεχνολογίας και οπτικής επιστήμης, καθώς είναι κατασκευασμένο από νανοσωλήνες άνθρακα 10.000 φορές πιο λεπτές από την ανθρώπινη τρίχα, που απορροφούν σχεδόν πλήρως το φως, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση μιας μαύρης τρύπας.
Το υλικό αναπτύχθηκε κατ' αρχήν για αστρονομική χρήση σε κάμερες, τηλεσκόπια και συστήματα υπέρυθρης σάρωσης, καθώς βελτιώνει την οπτική ευαισθησία των οργάνων αυτών, αλλά μπορεί να βρει και άλλες πρακτικές εφαρμογές. Αν, για παράδειγμα, κάποιος φοράει ένα μαύρο ρούχο επικαλυμμένο από το Vantablack, τότε το κεφάλι και τα άκρα του θα φαίνονται στους γύρω του σαν να αιωρούνται σε μια ασώματη κατάμαυρη άβυσσο!
«Είναι σαν να βλέπεις μια τρύπα, σαν να μην υπάρχει τίποτε εκεί. Φαίνεται τόσο παράξενο», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογικών ερευνών της Surrey Nanosystems Μπεν Τζένσεν, ο οποίος ανέφερε ότι το υλικό θα είναι ακριβό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το υλικό θα έχει και στρατιωτικές εφαρμογές, τις οποίες η βρετανική εταιρεία επίσης δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει δημοσίως.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς Στέφεν Γουέστλαντ δήλωσε ότι το παραδοσιακό μαύρο είναι ένα είδος χρώματος, αλλά πλέον οι επιστήμονες το μετατρέπουν σε κάτι "εξωγήινο". «Εκτός και κοιτάζει κάποιος μια μαύρη τρύπα, κανείς πραγματικά δεν έχει δει ποτέ κάτι που δεν έχει καθόλου φως. Αυτά τα νέα υλικά είναι τόσο μαύρα όσο είναι δυνατό, τόσο κοντά σε μια μαύρη τρύπα, όσο μπορούμε να φανταστούμε» όπως είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου